Sün, mint háziállat

A sün mint háziállat

 

A leggyakoribb háziasított sündisznó a hibrid fehér hasú sün ( Atelerix albiventris ) és az algeriai sün ( Atelerix algirus ). Még kedvtelésből tartott sünök az Egyiptomi hosszú fülű sün ( (Hemiechinus auritus auritus ) és az Indiai hosszú fülű sün ( Hemiechinus collaris ).

A sünik háziasítása 1980-as években kezdődött. Mai napig sok bennük a vad viselkedés a ragadozóktól való félelem ösztöne. A háziasítás következtében sok féle szín alakult ki köztük az albínó és a pinto egyedek, később bizonyos „génhibák” következtében több féle maszk és tüske minta alakult ki. Ilyen a foltos arc és/vagy a reverse pinto is.

A háziasított sünik ideális klímája a 22 C fok. Ezeknél az állatoknál a hibernálás folyamata végzetes is lehet, ugyan visszafordítható de sok esetben a süni halálához vezet. A hibernáció genetikailag kódolva van bennük, azonban ahogy észleljük azonnal fel kell melegíteni őket.

A vadon élő fajtársaik főleg rovarokkal táplálkoznak, a kedvtelésből tartott sünöket inkább nagy fehérje és alacsony zsír tartalmú JÓ minőségű macskaeledellel etetik.
Egy újabb szemlélet szerint azonban a fehérhasú sünnél komoly egészségi problémákat okoz a túl sok fehérje, így javasolt felnőtt apró szemű kutyatáppal etetni őket aminek a fehérje tartalma nem nemgasabb 21-25%-nál.
SOHA ne adjunk kölyök tápot a sünnek!

Az általam javasolt tápok: Hill’s, Happy dog.

 

 Comments are closed.