A fehérhasú

Osztály: Emlősök

Alosztály: Emlősök

Rend: Rovarevők

Család: sün

Alcsalád: sün

Nemzetség: Afrikai fehérhasú törpesün

Tudományos név: Atelerix albiventris

Előfordulás: Közép-Afrika ( Szenegál, Szudán, Zambia)

Várható élettartam: A természetben  6 évet élnek, de az átlag a 2-4 év, mivel harc van a természetben az élelemért, számos betegség támadhatja meg őket és a szárazság is sokszor végez a sünikkel.
Fogsaágban akár 8-10 évet is élhetnek, azonban sok süni már a 3. életévében elpusztul, de nem azért mert nem bánnak vele jól. Sajnos erre még nem találtak választ, hogy miért.

Méret: A testhosszuk 17-23 cm, 2-5 cm a farok.

Súly: 250-550 g  ( átlagosan ) vannak nagyobbak is és kisebbek is. A súlyt a testhossz arányában kell nézni.

Leírás: A természetben ezeknek a süniknek az arca és hasa is fehér csak néhányuknál fordul elő a sötét maszk. A fejét és hátát rövid tüskék borítják, melyek töve és teteje fehér színű, a tüske közepe fekete vagy barna, de lehet tejszín és bézs is. Az afrikai sün többnyire kisebb mint az európai, könnyebb az anatómiai szerkezete, a koponyája és a fogak száma is meg meg a hátsó végtagokon az ujjak száma.

Életmód:  Az afrikai sün élőhelyei elég különbözőek, lehetnek cserjések, gyepek, szavannák néha még a városban az emberek kertjében is élnek. Éjszakai állatok, a nappalt elbújva töltik levelek alatt, hasadékokban és üregekben. Éjjelente mennek élelmet keresni, a látása gyenge, fejletlenebb mint a szaglása. Magányosan élnek, de mivel nem területfoglalók így többen is élnek egy területen harcok nélkül.
Ha fenyegetve érzik magukat gombócba ugranak és köpködő, pöfögő, pufogó hangot adnak, hogy elüldözzék az ellenséget.

Táplálkozás: Mindenevők! Előnyben részesítik a rovarokat. Emellett szívesen fogyasztanak csigákat, gilisztákat, kisebb gerinceseket, tojást, gyümölcsöket és gombákat.

Nemi érés: Kb a 10. hétre ivar érett a sün, de ez nem jelenti azt, hogy megérett az utódok nevelésére. 5-8 hónapos korukra érettek az utódnevelésre.

Alom méret: 1-10 kölyök, de átlagban 2-5 kölyök születik.Comments are closed.