Az algerian

Az algerian színei

 

Nagy zavar támad amikor meg kell különböztetni az algériai fehérhasút a fehérhasú süntől. Ami nem is meglepő mert nagy a hasonlóság köztük.

De mégis két különböző faj. Az afrikai fehér hasú sün (  Atelerix albiventris ) és az algériai sün ( Atelerix algirus ).  Ezen két faj kereszteződéséből jött létre az afrikai fehér hasú sün amit hobbi állatként tartunk.

A két faj kompatibilis volt, de a színek nem. Az apricot volt az egyetlen szín amiben létrejött a valódi mutáció amikor a fahéj gének ütköztek a két fajban. Ennek eredményeként ma kétféle színcsoportot különböztetünk meg. A fehérhasú sün színek és az algerien színeket. Van egy áthatolhatatlan akadály a színek közt ami miatt nem keverednek, ellenben a fizikai tulajdonságok igen. Lehet látni algériai színű sünt fehér hasú fizikai jellemzővel és ugyan ezt fordítva is. Létezik igazi fehérhasú sün és algerian is.

Nehéz megkülönböztetni a két színcsoportot ezért kidolgoztak egy öt pontból álló meghatározást arra, hogyan lehet felismerni a sünink melyik színcsoportba tartozik.

1, Homlok tüskék

A hosszú dupla soros tüskék nagy segítséget nyújtanak. Ha van tisztán látható választéka két sávban akkor a fehér hasú színcsoporthoz tartozik. Ha nem látható tisztán a választék, nem határolódik el egyértelműen a két tüske sor akkor az algerian színcsoporthoz tartozik.

2, Bőrszín

A bőrszín a másik amivel könnyen azonosítható a szín. Ha a süni színét a sztenderd színek alapján meghatároztuk, de a színe sötétebb azoknál akkor egyértelműen algerien színű. Ezek a színek 5 árnyalattal sötétebbek a fehér hasú színénél.

3, Színes maszk

A két faj közt elég nehéz megkülönböztetni az Apricot és Csokoládé színek közti tartományban melyik az algerian, de sokat segítenek benne a maszkok. Ebben a tertományban a sünik maszkja egy barnás árnyalatot kap ha algerian a színe. A szürke és fekete tartományban könnyű az algerian szín megállapítása. Ezeknél a színeknél a maszk jóval sötétebb mint a sztenderd fehér hasú színeknél és sokkal jobban felnyúlik az arcon a szemekig. Egy mosómedve maszkjához hasonlít.

4, Foltok

A hasaljon levő foltok még jó útmutatók. Ezek olyan születési védjegyek. Míg a fehér hasú sütét árnyalatokon ( Salt&Pepper, dark grey és változataikon ), sokszor vannak foltok, addig a többi fehér hasú színnél nincsenek foltok. Az algerian színek képesek ezeket a foltokat megjeleníteni minden színben egy bizonyos mértékig. Ha például egy Cinnacot sünön foltok vannak a hason születéskor akkor az biztosan Algerian Cinnacot.

5, Szem folt

Ezen foltok kizárólag az algerian sün szemében láthatóak és Champagne és Cinnacot színeknél. Ezek sápadt arany-barna foltok a szemben. Nagyon halvány intenzívitásuak  ezek a foltok, kivéve az Algerian Champegne sünnél, ahol is intenzív arany-barnák ezek a foltok.

Az algerian sünnek a végtagjai is sötétebbek mint a fehérhasú sünnek.