Fürdetés

Nem szabad túl gyakran fürdetni a sünit. Minden fürdő eltávolítja a létfontosságú olajos védő réteget a bőréről. A gyakori fürdő száraz és pikkelyes bőrt okozhat. A legjobb csak akkor fürdetni őket ha koszosak vagy büdösek lesznek.
Semmiképpen sem szabad túl fiatal állatot fürdetni, én 4 hónapos kor alatt nem ajánlom, inkább nedves törlővel töröljük át a tüskéket ahol koszos lesz. Kölyök sünnél a legjellemzőbb szennyeződés a kaja tüsikre való rákenése, ez esetben is inkább a nedves törlőt ajánlom mint a fürdőt. ( kiskutyát sem javallott az első 6-8 hónapban fürdetni ).
Ha túl hidegben vagy nedves időben fürdetünk előfordulhat, hogy nem tudjuk kellően megszárítani a tüskék tövét így fokozódik a megfázás lehetősége ami alap helyzetben nem jellemzi a süniket.

A fürdetést általában minden süni élvezi, azonban vannak kivételek, olyan sünik akik kifejezetten nem szeretik, nekik gyötrelem a pancsolás. Vannak sünik akik a hátukon lebegnek, vannak akik játszanak a vízben. Természetesen az sem mindegy mit használunk a sünink tisztításához.

 

Sampon

A süniket úgy kell kezelni mint egy kisbabát. Nem szabad semmilyen speciális olajat vagy sampont használni, ezek helyett a babáknak való baby samponok a megfelelőek. Az úgy nevezett, nincs több könnycsepp formulával rendelkezőket. Ugyan is ezek a samponok nagyon kíméletesek és nem csípnek. Puha fogkefével kell kimosni a tüskék közül a koszt. Vigyázva kell dörzsölni a süni puha hasát nehogy megsértsük vagy fájdalmat okozzunk neki. Vigyázzunk, hogy ne húzzuk meg a tüskéket és ne ragadjon bele a sampon se.

Vízhőmérséklet

A süni melegvérű így a meleg ( nem forró ) fürdőt kedveli. Vigyázni kell ne legyen túl meleg a víz mert viselkedés károsodást szenvedhet a süni. Ha túl hideg fenn áll a veszélye a kóros lehűlésnek.

Sün zuhany

Fürdő helyett némely sünik a zuhanyt jobban kedvelik, így érzik magukat nagyobb biztonságban. A sünit két kézben tartva mozgassuk a zuhany alatt. A süni viselkedéséből megállapítható, hogy biztonságban érzi e magát. Ha elég nedves mossuk meg samponnal, puha fogkefét használva, majd bő vízzel öblítsük le a sünit azzal a módszerrel ahogy benedvesítettük.

A sün félelmének leküzdése

Néhány süni rettenetesen utálja és fél a víztől. Ha a sünink fél a víztől akkor eleinte nagyon sekély vízbe tegyük ami éppen csak ellepi az ujjait. Aztán minden egyes fürdetésnél emeljünk 1-2 cm-et a víz szintjén. Így van lehetősége a süninek megbarátkozni a vízzel és kezelni is, megtanulni úszni, a félelmét leküzdeni.Comments are closed.