A chipezésről

Sokszor ellenlábasaink és a chipezést feleslegesnek tartó törpesün tenyésztők hangot adnak annak, hogy a chip egy süniben semmire sem jó!
Tömegesen olvasható a chipezést nem támogatók oldalán, hogy felesleges hiszen nem valószínű, hogy elcsavarogna, elveszne egy sün. Sokan úgy gondolják a chip csak arra alkalmas ha egy kutya elveszne megtalálják.
Nem GPS!
Tehát nem alkalmas arra, hogy bármilyen állatot csak úgy megtaláljanak.

Mindig is úgy gondoltam, hogy a chip fontos dolog egy egységes állomány nyomon követésének céljából is például. Alkalmas arra, hogy mind a tenyésztő mind a gazda bizonyíthassa igazát a felmerülő betegségek kapcsán… STB.

Akkor jöjjön az amiért ezt újra leírtam.

Egy ismert közösségi oldalon egy sünis csoportban feltűnt egy szép kis süni lány. Kiderült, hogy állatkereskedésből való és semmit nem tud róla a gazdája. Ám egy nap a párjával felfedezték, hogy jé ebben a süniben chip van. Ha van chip akkor valahol nyilván is van tartva. A közösségi oldalon meg is írta a történetet chip számmal. Természetesen MTTE regisztrált a szám, így azonnal kiderült ki a süni és ki a tenyésztő, az eredeti gazda aki az állatkereskedésbe beadta. ( ahelyett, hogy vissza vinné a tenyésztőnek ahol jó helyen lenne ).
Természetesen a süni kap egy törzskönyv másolatot az egyesülettől.

Javasoljuk, aki kereskedésben olyan sünit vesz ahol meg is mondják, hogy csak be lett adva mert már nem kellett, egy általános vizsgálatra és chip próbára vigye el mindenki állatorvoshoz. Mert hát sosem lehet tudni.

És akkor itt jön az, hogy a chip nem felesleges! Mert nem arra szolgál, hogy megtaláljuk ha elveszne. Ha minden süni egyedileg jelölve lenne akkor minden kereskedésbe adott, szabadon engedett és ismeretlen sün azonosítható lenne. Ha az összes tisztességes tenyésztő költene erre emelve a sün tenyésztés színvonalát akkor a szaporítókat is visszább lehetne szorítani. Ha az emberek kizárólag azonosítható kölyköket vennének meg és lenne igényük rá, ahogy egyre inkább van a kutya tartóknak


Comments are closed.